Köszöntő
Képek forrása: Melczer Zsolt fotóalbuma
 
Képgaléria

Beszámoló forrása : vehir.hu

Marian Cozma tragikus és értelmetlen halála után öt évvel is megrendülten emlékeztek a sportolóra hétfőn délután Veszprémben, amikor felavatták a Városi Nyilvánosságért Alapítvány kezdeményezésére a veszprémi polgárok közadakozásából felállított emléktáblát .
A magyar és a román himnuszt követően dr. Navracsics TIbor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékező beszédében rámutatott, 26 évesen nagyon sok tervvel rendelkezik egy ember, hiszen előtte még az élet, épp a családalapítás küszöbén lehet, kinyílik számára a világ. Különösen sok terve lehet egy olyan fiatalembernek, aki nem egy átlagos családból származik és kiemelkedő képességekkel rendelkezik. – Marian Cozma szülei is válogatott kézilabdázók voltak, így korán kezdte a karrierjét, szülei, családja, nemzete büszke volt rá. Marian Cozma Veszprémbe jött játszani, oda, ahol a kézilabdának erős kultúrája van, amely sport mára városunk egyik jelképe – fogalmazott.

Öt évvel ezelőtt azért gyűltünk itt össze, hogy mécseseket gyújtsunk, döbbenten gondoltunk vissza egy előző esti értelmetlen halálra, egy olyan mozzanatra, amikor az emberben feltámad a gyilkos, az állat és megöli egyik embertársát – idézte fel a történteket dr. Navracsics Tibor. Hozzátette, az értelmetlen halál önmagában is szörnyű, de különösen az, ha egy fiatal tehetséget ér, akiről tudjuk, nagyon sokra vitte volna. Akkor éjjel egy kicsit mindannyian meghaltunk, mi veszprémiek, akik úgy éreztük, nálunk nem történhet baj. Kitűnő kezdeményezésnek találom, hogy bronz emléktáblával emlékezzünk meg a gyilkosság helyszínén történtekről – folytatta. – Sokan furcsálták, hogy miért a járdára került az emlékhely – jegyezte meg. Azért került a földre, hogy észrevegyék az emberek, felfigyeljenek rá és örök memento legyen: Marian Cozma a miénk és egy ilyen szeretetre méltó városban is történhetnek szörnyűségek, ha nem vigyázunk egymásra. Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke a vezetőség részéről emlékezett a kiváló sportolóra, szerinte sokunk szívében él még elevenen a tragédia. Visszagondolt arra a percre, amikor rettegve vártuk Marian Cozma családjának érkezését a városba, de édesapja mindenkit megnyugtatott, mondván nem bosszú kell, hanem igazságszolgáltatás. - Ezt csak részben sikerült megtenni, hiszen az aljas módon elkövetett gyilkosság elkövetői néhány év múlva újra rettegésben tarthatnak embereket, amikor kiszabadulnak – vélekedett. Marian Cozma halála után is csodát tett – hangsúlyozta a társelnök. – A legutóbbi bukaresti mérkőzésünk alkalmával rideg hangulat fogadott minket a helyi csarnokban, de amikor a temetésére utaztunk, tapssal köszöntöttek minket. Cozma halálával és apja példamutatásával megmutatta, hogy magyarok és románok között él a barátság. A csapattársak nevében Nagy László csapatkapitány emlékezett az elhunyt sportolóra. Mint mondta, az egész országot és az európai kézilabda társadalmat is megrendítette a tragédia, érthetetlenül fogadta halálát. Marian Cozma fiatalsága ellenére kivívta magának a presztízst, hogy elismert kézilabdázó legyen, óriási karrier állt előtte. – Emlékünkben örökké élni fogsz és sikerünknek mindig részese leszel – fogalmazott.

A tábla leleplezését követően az emlékezés virágát és mécseseit dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Alexandru Victor Micula, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Mircea Marius Negrut, Románia magyarországi nagykövetségének belügyi attaséja, Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke, Nagy László, az MKB-MVM Veszprém csapatkapitánya, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Márfi Gyula érsek, Vermes Gábor, a Városi Nyilvánosságért Alapítvány elnöke, valamint az MKB-MVM Veszprém kézilabdacsapat vezetőségének tagjai, a csapat játékosai, kézilabdabarátok és megemlékezők helyezték el.
Közreműködött Dominek Anna, a veszprémi Petőfi Színház művésznője.
 
2014. február 8.
 
5 év, 5 versszak. Ezzel tisztelgünk Marian emléke előtt. A február 15-én 19 órakor megrendezésre kerülő Zagreb elleni BL meccs alkalmával pedig mindenkinek lehetősége lesz akár egy mécsest gyújtva vagy csak egyszerűen rá gondolva megemlékezni.
 
Ötödjére fordultunk,
De megszokni nem tudjuk.
Hiányzik az égi meszelő,
A felhők fölé érő.
 
Már máshol van, nem bánthatják.
Nem érez fájdalmat, nem érzi az élet súlyát.
Szárnyalva integet mindenkinek:
„Ne féltsetek, itt fenn!”
 
Emlékezünk tépelődve,
Miérteket kérdezgetve.
Szárnyalva üzen mindenkinek:
„Köszönöm, hogy emlékeztek!”
 
Mosolyog, mint egy gyerek,
Üzenve, hogy ő sem feled.
Életében is fentről szemlélt,
Most még magasabbra ért.
 
Szárnyalj, hát Madárka,
Könnyedén a felhők hátán,
Hisz most a másik életedben is,
Te vagy az Ember feletti!
 
 
 
Szeptember 8. Egy madár szállt az ablak párkányára. Éppen ébredeztem, amikor megláttam és úgy döntöttem, egy ideig megfigyelem. Láthatóan elégedett volt a hellyel, mert éppen odasütött a felkelő nap. Miután eleget fürdött a korai ősz napsugaraiban, elröppent az ismeretlenbe. 
 
Marian beceneve is "Madár" volt. Szeptember 8. pedig a születésnapja. Véletlenek nincsenek, így egy mécses lángjának társaságában visszamentem ahhoz az ablakhoz, ahol reggel a madarat láttam. Talán visszajön és elrepíti az üzenetet Mariannak, hogy emlékezünk rá. Mindenki a maga módján.
 
A következő hazai mérkőzés alkalmával lehetőség lesz a közös megemlékezésre, ennek részleteit a következő héten fogjuk közzétenni. Addig is, Isten nyugosztaljon, Madárka!

 
 
 
2013.02.08.13:30 órakor az MKB Veszprém KC csapata szűk körben, illetve Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Porga Gyula, az MKB Veszprém KC részéről Hunyadfalvy Ákos, a Veszprém Kézilabda Fan Klub részéről Remport Csaba emlékezett a Marian szobránál. Képek a galériában.
 
videó
 
 
 
Lassan négy éve vesztettük el tragikus körülmények között játékosunkat, Marian Cozmát és három évvel ezelőtt avattuk fel az Őt ábrázoló szobrot, mely példátlan civil összefogás eredményeként készült el.
 
Nem csupán az Emlékmű előkészítésének, megvalósulásának és felavatásának a koordinálását vállaltuk, hanem az utógondozást is fontos feladatunknak tekintjük. Szeretnénk a méltó emlékezés hagyományát folytatni, ezért 2013. február 9-én (szombaton), a 17:15 órakor kezdődő MKB Veszprém KC – HCM Constanta Bajnokok Ligája mérkőzést megelőzően és követően néma megemlékezést szerverzünk.
A mérkőzésre kiérkező szurkolókat arra kérjük, hogy gyújtsanak egy gyertyát a Cozma emlékműnél, vagy helyezzenek el egy szál virágot, vagy néma főhajtással emlékezzenek meg kiváló játékosunkról.
Kérjük azokat a szurkolókat, akik nem tudnak jelen lenni a megemlékezésen, otthonukban emlékezzenek meg Marianról és gyújtsanak egy gyertyát emlékére 2013. február 8-án!
 
Köszönjük!
 
Veszprém Kézilabda Fan Club
 
 
 
Megjelent a youtubon egy új zeneszám, ami a Marian Cozma ítélet kapcsán született. Zene: AK Beats. Szöveg: Tear & Beadnas.s Stúdió: Epic World készítésében. Ajánljuk mindenkinek.
 
 
 
 
Szíven szúrt ország „II” - egyperces
 
Mi, a veszprémi kézilabdacsapat szurkolói szomorúan és csalódottan vettük tudomásul, hogy játékosunk, Marian Cozma ellen elkövetett bűncselekményben résztvevők büntetési tételeit jelentősen enyhítették. Úgy érezzük - és ezzel talán nem vagyunk egyedül -, hogy ezzel a döntéssel ismét szíven szúrták az országot. Aki úgy gondolja, kifejezné véleményét bármilyen formában - akár mérkőzés előtti drapérián -, szívesen vesszük.
 
Marian, sohasem felejtünk!
mariancozma.com
 
 
 
 
3 éves évforduló
 
 
 
 
A 2012.02.08 az MKB Veszprém KC csapata szűk körben illetve Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Porga Gyula az MKB Veszprém KC részéről Hunyadfalvy Ákos a Veszprém Kézilabda Fan Klub részéről Remport Csaba emlékezett a Marian szobránál.
 
 „Soha nem feledünk!” – hirdeti a honlap román és magyar nyelven egyaránt, utalva arra, hogy Marian emlékét örökké őrizni fogjuk. Őrizni fogjuk, mert ígéretet tettünk rá, és mert fontos számunkra.
 
A Veszprém Kézilabda Fan Club a sajnálatos események után elhatározta, hogy méltó módon fog megemlékezni Marianról: nem csupán szavakban, hanem elsősorban tettekben. Ennek első lépése a tragédiát követő héten szervezett felvonulás volt, ahol veszprémiek ezrei csatlakoztak a várost átszelő és döbbenetes erejű csendes menethez.
 
Később Mihály Gábor szobrász jóvoltából és rengeteg magánember adakozásából egy Emlékmű készült játékosunkról, amely a Veszprém Aréna előtti téren lett kialakítva, és amelyet folyamatosan koszorúk, mécsesek öveznek.
 
Végül újabb formáját választottuk az emlékezésnek, amikor e honlap indítása mellett döntöttünk, amely még több emberhez jut el és egyúttal a kézilabdás világ jeles képviselőit is megszólaltatja. Lehetőséget szerettünk volna adni arra, hogy barátok, játékostársak, edzők feleleveníthessék és mindenkivel megoszthassák Mariannal kapcsolatos élményeiket, továbberősítve emlékét.
 
Az emlékoldal nyomon követi Marian életének legfontosabb állomásait, szövegesen és képgaléria formájában egyaránt. A róla szóló cikkek, videók szintén helyet kaptak a weblapon és alkalom nyílik egy-egy emlékgyertya „gyújtására” is.
 
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek jelen emlékoldal létrehozásában és annak tartalommal való feltöltésében, továbbá szeretnénk megköszönni azok munkáját is, akik fényképeket, cikkeket, videókat bocsátottak rendelkezésünkre.
 
Külön köszönet jár azoknak, akik az idegen nyelvű anyagokat készítették, így az oldal román és angol nyelvű verziója is elkészülhetett.
 
Nem utolsósorban szeretnénk tájékoztatni a játékostársakat, hogy továbbra is lehetőség van arra, hogy bármilyen jellegű visszaemlékezésnek helyet biztosítsunk ezen a honlapon. (e-mail cím: mariancozma@mariancozma.com )
 
Az oldal folyamatosan frissülni fog!
 
                                                                                                                               
                                                                                                                    Veszprém Kézilabda Fan Club
 
 
facebuc.jpg
 
Magyar English Veszprém Kézilabda Fan Club MKB Veszprém KFC INweb Informatika